Elektronikus napló

Az e-napló elérhetősége:

http://enaplo.ws-dev.net:52533

 

Az elektronikus naplóval kapcsolatos észrevételeket, hibabejelentéseket az enaplo@szkkio.hu e-mail címen várjuk!

Osztályaink

Tanévnyitó ünnepség

ZÖLDIKÉK Horvátországban

            A Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda, immáron 8.a osztályos tanulói Horvátországban nyaraltak augusztus 5-12. között. Történetünk három évvel ezelőtt kezdődött a Székelykapuk-Zödkapuk közép-kelet-európai ökocivilizációs versenyen való részvételünkkel, majd folytatódott a verseny háromszoros arany fokozatának elnyerésével. A versenyen együtt küzdött az osztály, így a jól megérdemelt nyaraláson is együtt volt a 21 Zöldike. A felejthetetlen horvátországi nyaralásról így írnak a tanulók:

            „Szerdán délután indultunk útnak Ceglédről, a buszon már Margittáról (Partiumból) érkezett diáktársaikkal utaztunk és kora reggel megpillanthattuk Basko Polje gyönyörű tengerpartját. Strandolással kezdődött a nyaralásunk és csak este foglaltuk el szálláshelyünket, a festői szépségű Bastban, ahol a tenger hullámai fölé több száz méter magas sziklafalak magasodnak. Pénteken reggel Makarska városában sétáltunk, fagyiztunk, majd komppal áthajóztunk Brac szigetére, ahol Sumartin városka „vad” strandján ismerkedtünk a tengeri élővilág érdekességeivel. Azúrkék víz, tengeri sünök, tengeri uborkák, a távolban delfinek tették érdekessé ezt a délutánt. Szombaton Omis felé vettük az irányt, hogy osztályunk elfoglalja az évszázadok óta bevehetetlen kalózvárat. A felfelé vezető út nagyon nehéz volt a tikkasztó melegben, de a gyönyörű látvány feledtette az út nehézségeit. Józsi bácsi a várkútból merített vízzel fogadta a felérőket, végül osztályunk elfoglalta a kalózvárat. Fáradt tagjainkat a tengerben frissítettük fel, s ezzel még nem ért véget a nap. Délután motorcsónakáztunk a Cetina kanyonban, amit nem úsztunk meg szárazon, hiszen a három hajó legénysége vízi csatát vívott. Rengeteget nevettünk és mosolygó tekintetek találkoztak a csata után. Vasárnap Makarskában pihentük ki a túra és a vízi csata fáradalmait és készültünk az esti tábortűzre. Ebben az esetben a tábortűz, az egymásra figyelés, egymás megismerésének tüzét jelenti, hiszen minden este Józsi bácsi beszélt nekünk a Székelykapuk- Zöldkapuk üzenetéről, majd egy-egy csapat bemutatkozása következett. Ezen az estén mi mutattuk be Ceglédet, iskolánkat, osztályunkat, valamint a természetről és a világról alkotott nézeteinket, elképzeléseinket. Műsorunk után az éjszakai fürdőzés következett Baska Vodán, ahol pezsgő éjszakai élet tárult elénk. Keveset aludhattunk, mert hétfő reggel indultunk Horvátország második legnagyobb városába, Splitbe. Óriás tengerjárók fogadtak a kikötőben, majd hálaadásként az Assisi Szent Ferencről elnevezett templomban imádkoztunk mindazokért, akiknek köszönhetjük ezt, az életre szóló nyaralást. Halpiac, Candy bar és végül Diocletianus császár palotája várt ránk, ahol pontosan délben őrségváltás, majd a császár köszöntése következett. Megismertük Split ókori és mai képét is. Ezt a napot is strandolással zártuk Promajnában. Hogy hetünknek keretet adjunk, a keddi napot is Basko Poljéban töltöttük. Este nehéz szívvel pakoltunk össze, hiszen rengeteg élménnyel és sok baráttal gazdagodtunk az elmúlt napokban, de már vártuk is az utazást, hogy mesélhessünk szüleinknek, hogy megmutassuk a fényképeket, hogy ezeket az örömteli pillanatokat megoszthassuk családunkkal. Szerdán búcsúztunk az Adriától, Józsi bácsitól, Margittától, Szatmárnémeditől és este már családunk ölelő karjai között meséltünk élményeinkről.

Osztályunk köszöni a szüleink és támogatóink önzetlen segítségét, kísérő tanáraink jókedvét, Józsi bácsinak a Székelykapuk- Zöldkapuk versenyt és nem utolsó sorban osztályfőnökünknek, hogy mindig bíztat minket, hogy elkezdtük vele a versenyt és a sok szeretetet, amit kapunk tőle és szüleinktől.”

Osztályunk támogatói, akik lehetővé tették horvátországi nyaralásunkat, és akiknek hálásan köszönjük segítő gondoskodásukat:

Nevüket eltitkolni kívánó felajánlóink, Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága, Szent Kereszt Katolikus Iskoláért Alapítvány, Velkey Pál       , Dr. Túri József, Patkó Gábor, Humán Citológia Kft.         , Gyapi-Bau Kft.    

 

Rajta Borbála és a Zöldikék

Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda

 

TILMA A GYERMEKMŰVÉSZETÉRT ALAPÍTVÁNY NEMZETKÖZI GYERMEKRAJZ-VERSENY

2015. május 30-án 14 órakor került sor a Hatvani Galériában a TILMA A GYERMEKMŰVÉSZETÉRT ALAPÍTVÁNY NEMZETKÖZI GYERMEKRAJZ-VERSENY ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁS megnyitójára és díjkiosztó ünnepségére.

A ceglédi Szent Kereszt Katolikus Általános Iskolából Rajta Borbála 7.a osztályos tanuló JUBILEUMI KÜLÖNDÍJBAN részesült. A rajzpályázat témája az „EZERSZÍNŰ VILÁG”. Alkotásának címe A kedvenc állatom.

Borka negyedik osztályos kora óta kitartó, lelkes tagja az iskola batik szakkörének.

Az ügyes kis tehetségek oklevelet és ajándékokat kaptak.

Többek között az erre az alkalomra nyomtatott színes, a gyerekek munkáit is bemutató kiadványt is készítettek. A pályázatra több száz alkotás érkezett. A legjobb 200 munka került kiállításra a Hatvani Galériában, Hatvanban.

Immár 10 éve érkeznek gyerekrajzok a világ minden tájáról, hogy elkápráztassák a látogatókat.

Gratulálunk Borkának!

VÁRKONYI KUPA

2015. május 19-én rendezték meg a VÁRKONYI KUPA általános iskolás atlétika versenyt, melyen hét iskola tanulói mérhették össze gyorsaságukat, kitartásukat, erejüket az alábbi versenyszámokban: 60 méter futás, 100 m futás, 600 m futás, 800 m futás, távolugrás és kislabdahajítás. Az összesített eredmény alapján iskolánk tanulói és testnevelői szerezték meg a legeredményesebb intézménynek járó serleget! Gratulálunk minden versenyzőnknek és felkészítő kollégánknak!

XXI. Abasári Katona- és Bordalfesztivál

Családi nap a leendő első osztályosoknak

Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny Megyei döntő- Isaszeg

Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny Megyei döntő- Isaszeg, 2015. április 21.
Csapatunk tagjai: Ecseri Flóra, Ecser Ádám, Imregi Bence, Jónás István
6. helyezés

Pest- megyei Rendőrkapitányság Különdíja

Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny Kistérségi döntő- Cegléd

Ifjúsági Katasztrófavédelmi Verseny Kistérségi döntő- Cegléd, 2015. április 8.
Csapatunk tagjai: Ecser Ádám; Imregi Bence; Jónás István

2. hely

Nemzetközi elismerés

Nagy öröm számomra, hogy az Európa Parlament elnöke, Martin Schulz és az Európai Magyar Ifjúságért Alapítvány elnöke, Dr. Varga Berta József elismerésben részesített. A szavaik mélyen érintettek, hiszen csak azt tettem, amit tanári eskümben megfogadtam.

Elindultunk a Székelykapuk-Zöldkapuk közép-kelet- európai versenyen és háromszor sikerült arany fokozatot elérnünk. Osztályom sokat dolgozott, tanult és felejthetetlen órákat szereztünk magunknak és másoknak egyaránt.

Úgy gondolom, hogy ez az elismerés ugyanúgy szól a 7.a osztály minden gyermekének is, akik összefogásban, kitartásban és alázatosságban elfogadták a közös munka minden örömét és nehézségét. A szüleiknek is, hiszen végig mellettünk álltak és támogatták munkánkat. Nem szabad elfelejteni az alsós tanítók és a felsős osztályban tanítókat sem, hiszen közösen alakítjuk a gyermekek tudását, felfogását és útkeresését.

Köszönöm, hogy vagytok nekem!

Sági Anikó


KIDS úszóverseny

Katolikus Iskolák Diák Sportszövetsége

KIDS

2015.04.11-én, szombaton, Kecskeméten a Katolikus Iskolák Diák Sportszövetség szervezésében országos úszóversenyt rendeztek. A versenyre több mint 300 tanuló nevezett.
Iskolánk tanulói nagyon szép sikereket értek el.

  1. I.                    korcsoport

Csernus Flóra 2.a osztály: 50 m. gyorsúszás III. helyezés

Tóth Bori Kincső 2.c osztály: 50 m. gyorsúszás VIII. helyezés

Bíró Lola 2.c osztály: 50 m. hátúszás IV. helyezés

Sipos L. Adél 1.a osztály: 50 m. hátúszás VII. helyezés

Sipos L. Adél 1.a osztály: 50 m. mellúszás IV. helyezés

Bíró Lola Nadin 2.c osztály: 50 m. mellúszás V. helyezés

Berkes Léna 2.b osztály: 50 m. mellúszás VII. helyezés

Csernus Flóra 2.a osztály: 50m. mellúszás VIII. helyezés

  1. II.                  korcsoport

Patonai Péter 3.a osztály: 50 m. gyorsúszás IV. helyezés

Avdicz Benjamin Semir 3.a: 50 m. gyorsúszás X. helyezés

Bárdossy Diána 3.a osztály: 50 m. gyorsúszás V. helyezés

Józsa Tímea 3.a osztály: 50 m. gyorsúszás VIII. helyezés

Patonai Péter 3.a osztály: 50 m. hátúszás IV. helyezés

Avdicz Benjamin Semir 3.a osztály: 50 m. hátúszás VIII. helyezés

Kiss Dominik 2.a osztály:50 m. hátúszás IX. helyezés

Kiss Dominik 2.a osztály: 50 m. mellúszás VIII. helyezés

Bárdossy Diána 3.a osztály: 50 m. mellúszás II. helyezés

Józsa Tímea 3.a osztály: 50 m. mellúszás VIII. helyezés

I-II. korcsoport

4x50 m fiú gyorsváltó: I. helyezés csapattagok /Avdicz Benjamin Semir 3.a, Urbán Patocskai Csongor 3.a, Kiss Dominik 2.a, Patonai Péter 3.a/

4X50 m lány gyorsváltó: I. helyezés csapattagok: / Bárdossy Diána 3.a, Bíró Lola Nadin 2.c, Berkes Léna 2.b, Tóth Bori Kincső 2.c

 

  1. III.  korcsoport

Csendes István 5.c osztály: 50 m  gyorsúszás VI. helyezés

Bogár Richárd 5.b osztály: 50 m  gyorsúszás XXI. helyezés

Berkes Róbert 6.b osztály: 50 m hátúszás IX. helyezés

Cseh Zoltán 6.b osztály: 50 m  hátúszás X. helyezés

Csendes István 5.c osztály: 50m mellúszás IX. helyezés

Cseh Zoltán 6.b osztály: 50 m mellúszás XII. helyezés

Berkes Róbert 6.b osztály: 50 m mellúszás XVI. helyezés

Kókai Adél 6.a osztály: 50 m gyorsúszás II. helyezés

Kókai Adél 6.a osztály: 50 m hátúszás V. helyezés

IV. korcsoport

Rocska Lilla 8.a osztály: 50 m gyorsúszás VII. helyezés

4X50 m fiú gyorsváltó: V. helyezés csapattagok /Berkes Róbert 6.b, Bogár Richárd 5.b, Cseh Zoltán 6.b, Csendes István 5.c/

4X50 m gyorsváltó: III. helyezés csapattagok /Kókai Adél 6.a, Kuthy Csenge 8.a, Bán Csilla 7.c, Rocska Lilla 8.a/

Iskolák közötti rangsor:

Minden versenyszám 1-6. helyezettje pontot kapott.

Külön értékelték a lányokat és a fiúkat!

A pontverseny eredménye!

Iskolánk lány versenyzői összesítésben a 19 iskolából a 3. helyezést érték el!

Iskolánk fiú versenyzői összesítésben a 23 iskolából a 9. helyezést érték el!

 

Felkészítő testnevelő: Patonai Gábor

 

Gratulálunk és büszkék vagyunk rátok!

Egészségnap a Szent Kereszt Katolikus Iskolában

A modern szemléletű egészséges életmódra nevelés sokrétű szemléletformáló programok kialakításával és megvalósításával működhet a leghatékonyabban. Így a testi-lelki egészség megőrzése, fejlesztése komplex módszertani - pedagógiai feladatot jelent. A program célja az egészséges életmódra nevelés, amely hozzásegíti a tanulókat az egészséges testi és lelki állapot örömteli megéléséhez.

Az egészségnap akkor a legeredményesebb, ha ösztönözi a résztvevőket a helyes táplálkozásra, a mozgásra, a lelki egészségvédelem fontosságára, (stresszkezelés módszereinek alkalmazása, hogyan legyenek képesek lelki egyensúlyuk megóvására, társas viselkedésük szabályozására, a konfliktusok kezelésére).

Ezt figyelembe véve nagy odafigyeléssel szerveztük meg 2015. március 20-án egészségnapunkat a felső tagozatos osztályok részére.

Az egészségnevelési és drogprevenciós foglalkozássorra épülő önálló program (forgószínpad-szerű osztályvetélkedés – 12 állomás), amelynek célja: életkori sajátosságuknak megfelelő mélységben erősödjenek meg a tanulókban a drogprevenciós projekt során eddig elsajátított egészségtudatos magatartás alapfogalmai, valamint ezzel kapcsolatos, életkori biológiai, pszichohigiénés tennivalói. Továbbá a keresztény értékek mentén a társkapcsolatok etikai kérdéseit, az antihumánus szenvedélyek valamint a mozgásszegény életmód, ill. a helytelen táplálkozás és környezetvédelmi problémák egészségre gyakorolt hatásait. Kapjanak mintát a tanulók az egészségérték szemlélet kialakításához szükséges életmódi gyakorlatokból.

Az iskola tanulói (osztálybontásban), az osztályfőnökök, a meghívást elfogadó szülők, az Alfamedicus Bt. munkatársa, a meghívott vendégelőadók vettek részt egészségnapunkon.

A vetélkedés színterei, az emberi test részeit szimbolizálva ölelték fel az egészségvédelem és a drogprevenció részterületeit. Gyakorlati és elméleti állomások voltak, ahová tanulóink menetlevéllel érkeztek. Itt az aktivitást és a fegyelmet jutalmaztuk.

A 8. osztályos tanulók külön izgalmas programon vehettek részt. Forgószínpadszerűen hallhattak előadást a hit és prevenció területéről, a közlekedésbiztonság fontosságáról, az internet ártalmairól, s természetesen a szexualitásról.

Az egészségnap délelőtti részét egy közös zenés tornával fejeztük be, majd következett a délutáni osztályok közötti foci-és kosárlabda bajnokság első része. Ezen a napon a 8. osztályos tanulók leányai és fiai mérhették össze ügyességüket.

Fantasztikus napot zártunk, reméljük lesz a következő tanévben is folytatás!

Az egészségnap a KAB-ME-14-A-17076 Hit és prevenció - harc a drog ellen pályázat részeként valósult meg.

Külön szeretnénk megköszönni az Abonett cégnek az ízletes és bőséges kóstolót, a Klément családi borászat rostos gyümölcsleveit, a Kiskunfélegyházi pékség egészséges termékeit, a Start Optika és a Gyermekvilág támogatását valamint a program lebonyolításában résztvevő kollégák odaadó segítségét.

 

Patonai Gábor (igazgatóhelyettes) és Nagy Erika (iskolai védőnő) főszervezők

NÉMETES SIKEREK ISASZEGEN

Iskolánk évről évre szép sikerekkel vesz részt a Pest megyei német nyelvi levelezős versenyen, melynek szóbeli fordulóját 2015. április 8-án rendezték meg Isaszegen.
A szóbeli 3 részből állt:
1. Egy előre megtanult vers vagy próza előadása
2. Egy témakör önálló kifejtése az előre megadottak közül (a megtanulandó témák száma: 5. évfolyamon 5, 6. évfolyamon 10, 7. évfolyamon 15 és 8. évfolyamon 19)
3. Szituációs beszélgetés a vizsgáztató tanárokkal.
Az idei megmérettetésen 319 tanuló vett részt, köztük a megye nemzetiségi és kéttannyelvű iskoláinak növendékeivel, melynek fényében talán még az átlagosnál is büszkébbek lehetünk az alábbi eredményekre.


5. évfolyam:

2. Prumek János (felkészítője: Nagy Ágnes)
4. Dobos Levente (felkészítője: Nagy Ágnes)

6. évfolyam:

2. Kovács Réka (felkészítője: Szecseiné Túri Ibolya)
4. Vágó Cintia (felkészítője: Czinege Józsefné)

7. évfolyam:

3. Fekete Kitti (felkészítője: Czinege Józsefné)
4. Tóth Domonkos (felkészítője: Czinege Józsefné)

8. évfolyam:

1. Kókai Laura és Kuthy Csenge (mindketten maximális pontszámot értek el, felkészítőjük: Nagy Ágnes)
4. Nagy Dzsenifer (felkészítője: Czinege Józsefné)
5. Brandt Balázs (felkészítője: Czinege Józsefné)
6. Szarka Gergő (felkészítője: Czinege Józsefné)

Tanulóinknak ezúton is gratulálunk, és további szép sikereket kívánunk!

Diákgála programjai

Magyar Nemzeti Üdölési Alapítvány Erzsébet-vetélkedője

Milyen hétre pakoljak?Csengetési rend:
1. 08:00-08:45
2. 08:55-09:40
3. 09:55-10:40
4. 10:50-11:35
5. 11:45-12:30
6. 12:40-13:25

Tabló galéria

Kocséri gólyapár

A Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda Gábor Áron Tagiskola épületének kéményén fészkelő gólyapár hétköznapjai immáron bárki számára követhetők az alábbi linken keresztül:

http://kocser.hu/golyakamera